Asko Känsälä: Johtajasta mestariksi
Tammi. 2023. 174 sivua.
Asko Känsälän puheenvuoro johtamistyöstä on hämmästyttävää luettavaa. Johtajasta mestariksi -kirja ei ole perinteinen bisneskirja, eikä tietokirja, saati muistelmat. Se on henkilökohtaisen osaamisen jakamista tavalla, jota ei usein tule vastaan. Yllättävintä kirjassa on johtamistyön tulkitseminen taiteen sekä käsityötaitojen kautta. En ole lukenut yhtään bisneskirjaa, jossa liikkeenjohtaminen, taide ja käsityö ovat olleet näin keskiössä.
Tiedätkö mikä on kaunis yritys? Entä mikä on puhdas viiva? Känsälä analysoi käsityön ja taiteen käsitteiden kautta johtamista ja nostaa sieltä puhdas viiva -konseptin, jonka avulla voi hahmottaa yrityksen tavoitteita. Samoin hän tulkitsee taiteen suuria mestareita kuten Alvar Aaltoa ja Helen Schjerfbeckia oman ammattinsa kautta. Kirjan ansio on, että se auttaa yhdistämään erilaisia osaamisia johtamistyössä. Miten hyödyntää humanismin, käsityön ja taiteen oppeja yrityksen johtamisessa.
Kirjan keskeinen oppi liittyy johtajaksi kasvamiseen, ajattelumalleihin ja johtamisen työkaluihin. Känsälä jakaa kokemuksiaan johtajan ammatista ja oppeja liikkeenjohtajana. Kirja ei kerro Elisasta, vaikka sen sivuilla toki vilahtaa elisalaisia, liiketoimintoja ja monia viiltäviä analyysejä. Elisa on osa kirjan tarinaa.
”Johtajasta mestariksi”-kirjan etu on, että se on alle 200 sivua ja niin kuin kaikissa hyvissä kirjoissa, niin täältäkin löytyy kirjavinkkejä. Muuan muassa Känsälä suosittelee lukemaan Willie Pietersenin ”Strategic Learning”-kirjan.
Mitkä ovat kirjan keskeiset ideat?
Kirjan tavoite on auttaa lukijaa tulemaan hyväksi johtajaksi, kertoa miten pitkä tie on kasvaa hyväksi johtajaksi sekä varoittaa siihen liittyvistä oikopoluista. Esimerkiksi Känsälä välttelee nopeuden ihannointia ja korostaa sen johtavan vain outoon kiireeseen, vailla tuloksia.
Kirjasta saa poimittuja paljon erilaisia pääviestejä, mutta liikkeenjohtamisessa Känsälä painottaa kolmea asiaa:
1. Asiakas ensin -ajattelu ei ole pääasia liiketoiminnassa, vaan se on ainoa asia
2. Erinomaisuuden kulttuuri perustuu johtajuuteen, joka vuorostaan tuottaa laatua
3. Mukautumalla yritys ei saavuta pikavoittoja, vaan pysyvän voittaja-aseman
Känsälä ei sorru kirjassaan johtamistyön selittelyihin, mutta tunnistaa mahdollisia vaaranpaikkoja kuten esimerkiksi johtajien egon tai nopeuden ihannoinnin mukanaan tuoman turhan kiireen. Tämä on eräänlainen ”mestari saapuu, kun oppilas on valmis” -kirja, jonka takia suosittelen sitä.
Kirjoittanut: Mikko Mattinen, kirja-aktivisti ja digitaalisen liiketoiminnan johtaja.