Rikollisen hyvä kirja!

Peter Drucker: The Effective Executive – The Definitive Guide to Getting the Right Things Done. Harper Business. 1966. 208 sivua.

Peter Druckerin kirja alkaa vaatimattomasti, kun hän korostaa vain kahta asiaa – pitää osata tehdä tiettyjä yksinkertaisia asioita ja olla valmis oppimaan toimimaan tehokkaasti. 

Yksinkertaisten asioiden lista koostuu neljästä osasta. Ensimmäinen edellytys tehokkaalle johtamiselle on, että osaa johtaa itseään tehokkaasti. Toinen on, että pitää osata käyttää oikein käsillä oleva aika. Ei haluta myöskään jäädä tilanteiden uhriksi, vaan pitää olla suunnitelma. Viimeiseksi kaikki – ihan kaikki, päätökset eri tasoilla ovat merkittäviä. Drucker on mestari listaamaan asioita ja tästä kirjasta voisi tehdä listauksia loputtomasti.    

 Peter Drucker kuuluu koulukuntaan, joka ei usko että on olemassa synnynnäisiä johtajia. ”All the effective ones have had to learn to be effective”. Tullakseen tulokselliseksi johtajaksi on löydettävä mahdollisuus oppia tekemään tulosta. Tehokkain keino on päästä seuraamaan lähietäisyydeltä toisen henkilön kautta tapahtuvaa johtamistyötä. Seuraavassa vaiheessa pitää päästä itse toteuttamaan saatuja oppeja.

Tässä on druckerismia parhaimmillaan eli johtajan viisi keskeistä tapaa:

1) Tiedä, mihin aikasi kuluu. 
2) Keskity tuloksiin. 
3) Rakenna vahvuuksien varaan.
4) ”First things first!”.
5) Tee tehokkaita päätöksiä.

Tuloksekas johtaja ei tuhlaa aikaansa ja karsii hukkaa tunnistamalla sitä aiheuttavat tekijät, kuten ylimääräiset kokoukset tai organisaation ylisuuri koko. Johtajan tehtävänä on saada aikaan oikeita asioita, sillä ilman tuloksellisuutta ei ole suorituskykyä. 

Johtajan tulee kysyä itseltään ”mitä voin antaa organisaatiolle”, sillä hänen suoritustaan tarvitaan välittömien tulosten saavuttamisessa. Tämä tapa palaa takaisin siihen, että tuloksellisuuden tavat voidaan oppia. 

Henkilövalintojen osalta tuloksekas johtaja tietää, että ne ovat aina riskejä ja siksi pitää palkata vain vahvuuksia, joita organisaatio tarvitsee. Mahdottomia tehtäviä tulee välttää ja siksi työ on suunniteltava niin hyvin, että siitä tulee vaativaa, mutta merkityksellistä.

Kaksi viimeistä tapaa varmistaa organisaation kilpailukyvyn.

”Do first things first and they do one thing at a time”. Tehokkuus on keskittymistä ja se on tehokkaan johtajan ainoa toivo hallita aikaa ja tapahtumia sen sijaan, että hän olisi niiden riepoteltavana.

Päätökset ovat aina valintoja “lähes oikean” ja “todennäköisesti väärän” välillä. Päätökset eivät koskaan ole kyllä/ei-tilanteita, vaan ne ovat analyyttisia ratkaisuja. Päätös on systemaattisen analyysin ja prosessin tulos, jota seurataan ja niiden vaikutusten perusteella päätöstä iteroidaan tarvittaessa.

Kun viisi keskeistä tapaa on sisäistetty, niin voidaan syventyä ”The Effective Executive”-kirjan muihin havaintoihin.

”Don’t miss the tide – changes in the trends. These will determine your success or failure.” Taitaa olla ainoa fakta, joka määrittää johtajan. Esimerkiksi Fortune 500 -yritysten keskimääräinen elinikä on alle 20 vuotta, joten melko moni yritys on uponnut ennen aikuisikää. Yksistään tämän tosiasian tunnustaminen on vaativa tehtävä kenelle tahansa meistä. 

Monessa organisaatiossa mietitään joka vuosi ”mistä kasvua?”. Fortune 500-esimerkin kautta tiedämme, että kasvua on syntynyt, koska uusia yrityksiä on noussut Fortune500-listalle. Kasvun on mahdollistanut erityisesti se, että onnistuuko organisaatio investoimaan oikea-aikaisesti.

Sitten siirrytään jo henkilökohtaisemmalle tasolle, koska Drucker edellyttää, että johtajan on muututtava itse, jotta koko organisaation muutos on mahdollinen. Organisaation tehottomuus juontuu sen sisältä, ja johtaja toimii aina organisaation sisäisessä “kuplassa”. Siksi muutos ei ole mahdollista organisaatiossa ellei johtaja itse ole valmis puhkaisemaan kuplaansa.

“What do they know that I’ll wish I’d known?”. Johtajille maksetaan siitä, että saadaan aikaan oikeita asioita. Koska kirjan pääviesti on, että älä ole tapahtumien vanki, niin vallitsevassa tilanteessa tuo on jokaisen johtajan vaikein kysymys. Mahdollisuudet selvitä ovat korkeammat, jos olet oman elämäsi peterdrucker.

Kirja on vanhempi kuin internet, mutta kirja ei ole menettänyt sykettään. Niin paljon jäi tässä kirjoituksessa kirjasta listaamatta, että sen lukeminen ei ole suositeltavaa vaan jopa pakollista. Tämän takia kirja kuuluu jokaisen johtajan (t)yöpöydällä. Innostuneen toiston hengessä kirja antaa aina uudestaan ja uudestaan ja siksi kirja on rikollisen hyvä!

Kirjoittanut: Mikko Mattinen

Jaa kirjoitus haluamallasi tavalla!